Zeer Speciale Bomen!

 

 
Speciale Bomen Gallery van Bomenfoto's Verhalen over Bomen Bomen in het Bos van Zeddam Unieke Momenten met Bomen Belevenissen Keltische en Indianen Horoscoop over Stichting Bomen over Leven Bomen Gastenboek Een dankwoord....

Diepenheim

Juni 2009

Een mooie dag voor een bomentoer. Dit keer in Diepenheim.
Bij Kasteel Warmelo, net voor Diepenheim begon deze bomendag
Het was niet duidelijk waar je wel en waar je niet mocht komen. Daarom gingen wij min of meer blindelings ons eigen gang.
We namen een interessant bospad met aan het begin een gedumpt huisje die vermoedelijk als kassa heeft gediend
Het is een mooi landgoed en veel diverse boomsoorten. Leuke plekjes en prachtige bomen. Helaas ook af en toe een beuk waar ze rondom diep ingekerfd hebben dat tot de verstikking en dood van de boom leidt. Zeer jammer. En eigenlijk moord in mijn ogen.

(note van Marcel: die boom met de kerf rondom dat heet een boom ringen (na lang denken wist ik het weer).
 

Column over het ringen van bomen

Jacob Vis - 2001

Ringen

Toen die eenenveertig Hooglanders in de Duurse Waarden geruimd waren viel heel natuurbeschermend Nederland over de RVV heen. Het verdiende inderdaad de schoonheidsprijs niet. Het kaliber geweer was te licht voor een harige koe en zes keer schieten op één beest is ook niet wat je je bij euthanasie voorstelt. Als het moet, dan snel en pijnloos. Maar wat ze bij de executie van dieren vanzelfsprekend vinden lappen dezelfde natuurbeschermers aan hun laars als het bomen betreft.
In natuurreservaten ringen ze bomen die in de weg staan. Je snijdt een diepe ring rondom de boom: zo ondiep dat hij niet omvalt, maar diep genoeg om zijn voedsel- en vochtopname definitief te verstoren. Ging hij nou maar direct dood, dan kon je er nog vrede mee hebben. Tenslotte worden er dagelijks miljoenen bomen op de wereld gekapt voor ons leven en welzijn. Maar die geringde boom doet er beangstigend lang over om te sterven: maanden, soms jaren waarin hij vecht voor elk sprankje vocht dat door het laatste bastvezeltje trekt, maar tenslotte legt zelfs de sterkste het af. Wat blijft is een staand lijk waarin spechten kunnen broeden en daar gaat het die natuurbeschermers om.
Gruwelijk. Een methode die in barbaarsheid niet onderdoet voor de Spaanse wurgpaal waaraan je je ergste vijand niet wenst.
Als ik al die onbeholpen borden op de Veluwe zie die Brinkhorst oproepen de koeien een onwaardige dood te besparen, denk ik: jongens, laat ze staan als de MKZ-crisis voorbij is en vervang ruimen door ringen. Verbied het bij de wet. En verplicht ieder die het toch doet een jaar lang dag en nacht een zeer strakke stropdas te dragen. Helaas dragen natuurbeschermers geen stropdas. Dus binden we overtreders aan de door hen geringde bomen tot de eeuwig vallende druppel de plaat voor hun kop heeft opgelost.

 

Prachtige tuinen en een geweldige vijver in de tuin. Dit is erg rustgevend en het was dan ook verleidelijk om daar te gaan zitten en de dag langs ons heen laten gaan. Maar meer stond er op de programma dus we hebben ons vermand en zijn verder gegaan.
 

 

 
De eenden hadden jongen en namen al snel de benen toen we nader kwamen. De pauw waakte over haar kleintje en de gans deed maar net of we er niet waren. In het weiland hadden de zwarte zwanen ook veel jongen maar we konden ze door het hoge gras maar slecht zien.
Veel exoten zijn er te vinden hier.


Doordat we niet wisten of we daar wel of niet mochten komen hebben we de privacy van de bewoners ter harte genomen en keerden weer terug naar de auto.
In het centrum van Diepenheim staan drie prachtige Platanen (helaas ingegraven in steen)
Kasteel Nijenhuis
Zeer oud kasteel met zeer mooie bomen stond er in het bomenboek. Helaas kon je er niet komen en er was ook geen sprake van een wandeling in het park bij die oude bomen. We hebben veel gemist. Het kasteel oogt ook niet zo oud, blijkbaar erg opgeknapt wat het een nieuwe kasteel leek en daarmee de betovering er afhaalde.

 

Gelukkig op weg er naar toe wel twee leuke foto-objecten gevonden, een pleister op de wonde.
Deze prachtige boomstronk

 

 
En eens een enorme boom (eik) maar waar alleen de wortels zijn overgebleven. Helaas omgezaagd. Zo jammer want het moest een hele mooi boom geweest zijn.
Kasteel Weldam

 

We volgden er een bomenroute en zagen daardoor allemaal diverse bomen.

 

 

Wel leuk maar sommige prachtige bomen stonden er niet in. Zoals deze dikke eik.
 
 
Beetje melig hebben we alle grapjes en levensbeschouwingen doorgenomen.
Leuke wandeling. Mooie bomen en een onlogische route maar er zaten niet veel hele oude en speciale bomen tussen.

 

 

 

 29 januari 2022 bezocht ik Diepenheim weer. Op deze koude winterdag had de wind het voor het zeggen. 

Diepenheim heeft iets van vier kastelen. Als eerste bezocht ik Kasteel Diepenheim

Ja, deze herken ik. Ik kwam er van de andere kant Diepenheim en Kasteel Warmelo in. 

Helemaal hol maar nog altijd levend. Zo jammer dat deze oude elektrische tijd kabel in en om de boom zit. 

Aan de zijkant te zien staat deze eik schuin, door zijn lang verdwenen buurboom. Maar aan de zijkant staat ie recht

En ook deze staat er nog altijd. Dit herinner ik me nog. De rest niet zo meer.

Mammoetbomen

Sequoiadendron giganteum


Dit kan ik me niet herinneren. Leuk Kasteel park. De meeste beelden waren in plastic verpakt.


Juni 2019 werd Diepenheim getroffen door een korte, zeer krachtige hoosbui met krachtige windstoten. De top van de linkse plataan werd hierbij eruit geknapt. De platanen zijn ongeveer 125 jaar oud. Ze hebben wel last van schimmel doordat overtollige water niet altijd weg kan stromen.
Maar je ziet hier dat takken al reiken naar de plek van de kroon.

Bij Kasteel Nijenhuis