Zeer Speciale Bomen!

 
Speciale Bomen Gallery van Bomenfoto's Verhalen over Bomen Bomen in het Bos van Zeddam Unieke Momenten met Bomen Belevenissen Keltische en Indianen Horoscoop over Stichting Bomen over Leven Bomen Gastenboek Een dankwoord....

 

 

De VerhuisPlatanen van Ulft

Het begon in maart 2007. Tijdens mijn werk (toen nog regiotaxichauffeuse) zag ik tot mijn schrik dat er in Ulft gele kruizen op bomen op en nabij het terrein ’t Gietelink (ijzergieterij dru) waren geschilderd. Oef, daar moest wat gedaan worden. Ik las bij de Gemeenteberichten in de regioweekkrant dat er een bomenmonitor op de gemeente homepage staat (http://www.oude-ijsselstreek.nl/) Daar bekeek ik de bomen die op de planning staat gekapt te worden. Door mijn werk als taxichauffeuse ken ik de meeste straten en bomen wel. In principe ben ik tegen elk kapvergunning maar ook ik zie in dat er meer meningen zijn, meer situaties dan alleen de mijne. Toch wil ik mijn stem aan de bomen geven.

Per email zocht ik contact met de gemeente (per 2006 zijn de gemeentes in de achterhoek groter geworden) en ik kreeg een summiere verklaring terug en een uitnodiging om te komen praten. Dat werd vrijdag 13 april met Jan Maalderink 1e medewerker taak veld beheer in het voormalige gemeentehuis te Varsseveld. Toen ik daar binnenkwam en we gingen zitten met een kop koffie werd Jan Maalderink gebeld met de mededeling dat er een kastanje was (de 1e in gemeente Oude IJsselstreek) die de gevreesde bloedingziekte heeft. Ze waren bezig met de ziekte in kaart te brengen.  Jan vertelde dat de gemeente meer dan 40 duizend bomen onder hun hoede hebben. Jaarlijks worden bomen gekapt maar er wordt ook geplant waardoor het aantal nagenoeg hetzelfde blijft. Niet altijd wordt het op dezelfde terrein geplant. Soms elders. Ook is er verschil met het verleden en heden en toekomst. Het werd mij duidelijk dat de gemeente een planning voor jaren heeft. Wat er in het verleden gepland is wordt met de regels van het verleden in de toekomst uitgevoerd. De gemeente is (volgens Jan Maalderink) niet anders gaan werken, ze laten via hun site (en de bomenmonitor) zien wat ze doen met de gemeentelijke bomen. In de toekomst worden de regels van de kap van particuliere bomen juist versoepeld.

Het gesprek ging grotendeels over de bomen op het terrein van de dru. Hij liet me een uitgewerkt plan zien over het terrein ‘t Gietelink in Ulft. Ik zag groene rondjes die de bomen moeten voorstellen, rustpunten langs de rivier de Oude IJssel. En de plannen voor de gebouwen. Jan vertelde dat de aannemer de gele kruizen voorbarig had aangebracht. Hij drong er op aan om ze groen over te spuiten (hetgeen ook gebeurd is) zodat de kruizen niet zo opvielen. Een paar bomen die de kruizen hadden waren niet eens van de gemeente.

Hij liet me speculaire foto’s zien van platanen die in de eerste plannen gekapt zouden worden maar later werd verplant. Op maandag 23 april zou de twee grotere platanen ook worden verplant. Sommige bomen op het terrein zijn of worden wel gekapt maar op andere plekken worden nieuwe bomen aangeplant die al behoorlijk in de omvang zijn. Jan Maalderink vertelde ook dat de jonge boompjes beter aanslaan. Ze gaan elkaar in de groei zelfs inhalen. Tegenwoordig heb je methodes waardoor de bomen in de toekomst kan worden behouden. Bomen als Lindes en platanen kunnen vaak goed verplant worden. Een eik heeft een diepe penwortel waardoor verplanten juist moeilijk gaat.

De gemeente Oude IJsselstreek is net begonnen met het in kaart brengen van monumentale en bijzondere bomen van zowel de gemeente als van de bewoners. Zo worden dan de cultuurhistorische en belangrijke bomen beter in beeld gebracht en is er dan ook meer aandacht voor. Gedacht wordt aan een bord waarop informatie staat over de boom en omgeving en die daar te plaatsen. De lijst der monumentale bomen wordt gestart in Varsseveld. De gemeente hoopt meer feedback te krijgen van de bewoners op allerlei gebieden. Vele centrums van de dorpen worden in de toekomst aangepakt en met dit gesprek hoopt Jan Maalderink dat er een brug geslagen wordt en wie weet wilde ik iets doen? Bijvoorbeeld een bomenroute na de zomervakantie uitstippelen? Mm, lijkt me leuk! De gemeente kon me dan wel steunen met stencils of zo.. Voor mij een kans om in de achterhoek de stichting Bomen over Leven meer onder de aandacht te brengen. (Punt: deze plan is een stille dood gestorven. Ik heb er nog wel achteraan gebeld maar iedere keer werd verteld dat dit vertraging had opgelopen. Ik ben maar gestopt met bellen en mailen na maanden.) En in de toekomst (volgens Jan Maalderink) werden de monumentale bomen dan meer beschermd. Dus een kapvergunning wordt geweigerd als de boom gezond is. Sowieso wordt een kapvergunning geweigerd als de oorzaak alleen maar overlast is.

maandag 23 april 2007

Voor mijn middag en avond dienst reed ik naar Ulft waar ik zag hoe ze daar aan het werk waren. Een paar kranen waren bezig het puin tot puin te verwerken. Een enorme drilboor boorde zich letterlijk met enorme stoten in wat destijds de ijzergieterij was. De echo ervan weerkaatste door de straat. Op de achtergrond het karakistieke torentje van de dru die volgens mij blijft staan zag ik de bedrijvigheid in allerlei vormen. Grote machines veranderen de hele omgeving. Maar ik was gekomen voor de twee platanen die vandaag zou worden verplant. De bomen worden met een enorme takelwagen verplaatst.

Een van de platanen werd op dat moment verplaatst. Van de andere heb ik het (door werk) niet mee kunnen maken. In enorme kabels werd de boom op de nieuwe plaats geplaatst in een kuil die weer volgestort werd met zand. Ik heb ruim drie kwartier daar gestaan. Gekeken naar de enorme machines en de boom die op de nieuwe plaats werd geplant. Hierbij is weinig tot geen schade aan de boom toegebracht. Er om heen stonden de platanen nog in jute verpakt die al verplant waren.

Het verplaatsen van deze boom nam veel tijd in beslag. Het ging erg langzaam en het verplaatsen van 1 boom duurde minimaal 2 uur.

Het was droog en warm weer. Veel mensen bekeken de verplaatsing langs de weg. Een deel van die weg was afgesloten want er waren ook werkzaamheden op het troitoir. 

Zomer 2007. De basis wordt gelegd voor een totaal nieuw gebied.

De verplante platanen hebben maar weinig blad en het ziet er zo verdroogd uit ondanks dat het regelmatig regende deze zomer...

Hier de verplante platanen.

Ze zullen best wel herstellen van de verhuizing maar vorig jaar zaten ze erg slecht in het blad en het bouwbedrijvigheid doet een boom geen goed.

September 2008

De plantanen zaten in de zomer van 2008 slecht in het blad. Veel bouwbedrijvigheid op het terrein en de eerste huizen zullen al wel snel opgeleverd worden.

April 2011

Nog altijd slecht in het blad. De verhuizing is alweer 4 jaar geleden


Zomer 2021
Inmiddels zijn de verplaatste platanen gekapt. Ze hebben het niet gered. Na hun verplaatsing zijn ze gestorven.
Er zijn jonge boompjes aangeplant.  
De rest van de platanen staan er naar bij. Die redden het ook niet.

  

2022

Van de beuk die er stond is er een kunstwerk gemaakt 

Blijkbaar geen goede bomenplek