Zeer Speciale Bomen!


 
Speciale Bomen Gallery van Bomenfoto's Verhalen over Bomen Bomen in het Bos van Zeddam Unieke Momenten met Bomen Belevenissen Keltische en Indianen Horoscoop over Stichting Bomen over Leven Bomen Gastenboek Een dankwoord....
 
Beuk Dieren
16 Juli 2023

Laat de rode beuk bij de joodse begraafplaats leven

860 ondertekeningen

In Dieren staat langs de bosrand een markante, honderden jaren oude, beuk. Tegen de beuk aan ligt een oude in verval geraakte joodse begraafplaats. Het bestuur van de begraafplaats: NIK wil dit natuurmonument laten omleggen en er haagbeuken voor terugplaatsen. Dit is een groot verlies voor de natuur en omgeving, een rode beuk van dergelijke omvang is in het bos zelfs nauwelijks of niet te vinden.

Ik werd opgeschrikt door een bericht dat ze een beuk in Dieren aan de Joodse begraafplaats wilde kappen. Er  zijn gelukkig veel mensen opgestaan om dit te verhinderen. Al eerder had ik de plek willen bezoeken maar zondag 16 juli bezocht ik de boom persoonlijk.
Uit de handtekening petitie:

Beste Regina Jansen,

De gemeente heeft de omwonenden die bezwaar hebben gemaakt uitgenodigd voor een hoorzitting. Al jullie ondertekeningen hebben enorm geholpen om de gemeente te laten beseffen dat er veel publieke verontwaardiging is over het kappen van unieke boom.

Er waren 2 rondes voor:

  1. de volgens de normen van de gemeente direct belanghebbenden, dat wil zeggen wie de boom door een raam van hun huis kunnen zien en
  2. degenen die dat niet kunnen.

We hebben geprobeerd die nauwe focus wat op te rekken, tenslotte zijn er veel meer belanghebbenden bij het bestaan van een boom en zijn daar allerlei aspecten aan. Gelukkig was de Bomenstichting aanwezig met een betoog wat veel degelijker en evenwichtiger onderbouwd was dan het pragmatisme van de gemeente Rheden. De gemeente had de kapvergunning ook nog eens ingepakt in een opknapvergunning voor de begraafplaats.

Uiteindelijk heeft het beheer van de joodse begraafplaats zelf de aanvraag voor de kapvergunning ingetrokken.

We zijn blij met deze handreiking van de begraafplaats en dat de natuur de verstikkende rechtlijnigheid van de regelgeving in dit geval heeft overleefd.

Hartelijk dank voor jullie betrokkenheid!