De Relatie Boom

 
Speciale Bomen Gallery van Bomenfoto's Verhalen over Bomen Bomen in het Bos van Zeddam Unieke Momenten met Bomen Belevenissen Keltische en Indianen Horoscoop over Stichting Bomen over Leven Bomen Gastenboek Een dankwoord....

De Relatieboom bos Zeddam
Januari 2024


 


     
Ruim 20 jaar geleden stond ik in het boek Mensen verhalen over Bomen (nog altijd te koop) van A3 uit Geesteren.
Daarin vertelde ik over de relatieboom uit het bos Zeddam.
Ironisch was dat ik net verhuisd was uit Zeddam om een relatie aan te gaan dat (op zijn zachts gezegd) niet vriendelijk was.
Nu (meer dan 20 jaar later) deed ik pogingen om de relatieboom te bezoeken. Het is een fijnspar van ongeveer mijn leeftijd. Maar het bos waarin ie staat is teruggegeven aan het bos. Er zijn geen paden meer die naar de fijnspar op de kruising leiden. Thuis (niet meer in Zeddam) heb ik contact gezocht met de boswachter om toestemming te vragen om de boom te bezoeken en de status van de boom.
En op 2 februari stond ik daar. Over omgevallen bomen, takken, door struiken naar de fijnspar toe.

En daar stond ie; dood
Al heel lang
De Letterzetter
https://nl.wikipedia.org/wiki/Letterzetter_(insect)
is de oorzaak

Ooit liep er een waterleiding langs de boom (zorgvuldig gewaakt dat ie niet op de foto's kwam) Dat is nu (grotendeels) verwijderd.
Zo jammer. Op de foto's voelde ik de fijnspar energiestroom erg goed. Dat was bij iedere bezoek zo. Lang geleden.


Wat heb ik hier veel gewandeld (en soms nog zie Zeddamse bos) Wat heb ik vele voetstappen liggen samen met mijn honden (vooral Sheena)Dit stukje stam nam ik mee.

De terugweg.
Die nam meer tijd in beslag dan de heenweg. Door het bos ploeteren valt niet mee. Vooral als je de weg niet meer weet in een veranderend bos. Ik kwam ook verkeerd uit en heb nogal een eind terug moeten lopen naar de auto. Het valt niet mee om steeds weer een hindernis te nemen.
Het is net als het leven. Wanneer je een hindernis ondergaat doe je dat, soms rust je uit. Je neemt de volgende en dan de volgende, loop even over een makkelijk stukje en dan weer klauteren en ploeteren.
Je kijkt op en zie dat je verder bent maar ook dat je ouder bent.
Je rust even uit en kijkt naar het uitzicht, beseffend dat je grootste deel van het leven erop zit.
All you have to decide with the time that is given to you (JRR Tolkien)

Dag boom. Bedankt. Ik bezoek je niet meer.
De volgende bezoek met een rollator is niet te doen.

Zelf denk ik dat de dood kwam toen ik met mijn relatie begon. Dat is gelukkig geeindigd maar dat was een jarenlange beproeving toen de letterzetter gangen begon te graven in de boom,daarbij geholpen door de hele famile letterzetters.